Dobrodošli na stranicu sa najčešće postavljanim pitanjima u našoj stomatološkoj ordinaciji. Ovde smo prikupili odgovore na pitanja koja naši pacijenti najčešće postavljaju, kako bismo vam olakšali pristup važnim informacijama i pomogli vam da brže dobijete odgovore koje tražite. Naš cilj je da vam pružimo sve neophodne informacije koje će vam pomoći da se bolje pripremite za vašu posetu i da imate jasniji uvid u tretmane koje nudimo. Ukoliko imate dodatnih pitanja, naš tim je uvek spreman da vam pruži podršku.

Šta je parodontologija i kome je namenjena?

“Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi lečenjem bolesti potpornih struktura zuba – desni i kostiju. Tretmani su namenjeni pacijentima koji pate od parodontopatije ili drugih oboljenja parodontalnog tkiva.”

Kako da znam da li mi je potrebna endodontska terapija?

“Endodontska terapija, poznata kao lečenje kanala zuba, je potrebna kada dođe do infekcije ili oštećenja unutrašnjosti zuba. Simptomi mogu uključivati osetljivost na hladno ili toplo, bol pri žvakanju, oticanje ili promenu boje zuba.”

Koliko često treba da posetim stomatologa?

“Preporučuje se redovna poseta stomatologu na svakih šest meseci radi preventivnih pregleda i čišćenja zuba, osim ako vaš stomatolog ne preporuči drugačije u skladu sa vašim individualnim potrebama.”

Šta uključuje rutinski stomatološki pregled?

“Rutinski pregled obično uključuje vizuelni pregled zuba i desni, digitalne rendgenske snimke (po potrebi), profesionalno čišćenje zuba kako bi se uklonio kamenac i plak, kao i pregled za oralne bolesti.”

Da li je čišćenje zuba bolno?

“Čišćenje zuba kod većine pacijenata ne izaziva bol. Ukoliko imate preosetljive zube ili anksioznost, obavestite nas kako bismo prilagodili tretman i osigurali vašu udobnost.”

Kako da sprečim nastanak karijesa?

“Najbolji način da sprečite karijes je redovno četkanje zuba dva puta dnevno, korišćenje zubnog konca, izbegavanje prekomernog unosa šećera i kiselih pića, kao i redovne posete stomatologu.”

Šta da radim ako me zaboli zub?

“Ukoliko osetite bol u zubu, što pre zakažite pregled u našoj ordinaciji. Bol u zubu može biti znak karijesa ili nekog drugog problema koji zahteva hitnu pažnju.”

Kako da se pripremim za vađenje zuba?

“Pre vađenja zuba, potrebno je da obavite pregled i da se pridržavate svih uputstava koje vam stomatolog da, uključujući upotrebu propisane terapije i prekida sa jelo i piće ako je intervencija pod opštom anestezijom.”

Da li je izbeljivanje zuba bezbedno?

“Izbeljivanje zuba je bezbedno kada se izvodi pod nadzorom stručnjaka. Naša ordinacija koristi proverene metode koje ne oštećuju zubnu gleđ i pružaju odlične rezultate.”

Mogu li da popravim zub ako sam trudna?

“Trudnoća nije prepreka za većinu stomatoloških tretmana, ali je važno da nas obavestite o trudnoći kako bismo se osigurali da su svi tretmani sigurni za vas i vašu bebu.”