Zubni plak je bezbojna lepljiva masa (biofilm) koja se stvara u usnoj duplji na zubima, desnima, zubnim protezama, mostovima i drugim protetskim nadoknadama.

Čišćenje zubnog kamenca je ključna usluga u održavanju oralnog zdravlja, koju pružaju stomatološke ordinacije. Zubni plak, koji predstavlja bezbojnu, lepljivu masu, kontinuirano se formira u usnoj duplji i predstavlja podlogu za mnoga oboljenja zubnog aparata. Ovaj biofilm se sastoji od brojnih bakterija unutar mukopolisaharidnog matriksa, koje se ne mogu jednostavno isprati, već zahtevaju mehaničko uklanjanje, kao što je pranje zubnim četkicom.

Zubni plak počinje kao tanak proteinski film, koji brzo napreduje do gustog naselja bakterija. Ako se ne odstrani, ovaj sloj se može pretvoriti u zubni kamenac, pružajući osnovu za razvoj parodontopatije. Proces formiranja kamenca započinje kada se minerali iz pljuvačke, poput kalcijuma, pomešaju sa plakom, stvarajući tvrdu naslagu koja se čvrsto drži za površinu zuba.

Čišćenje zubnog kamenca je precizan postupak koji uključuje korišćenje specijalizovanih instrumenata za uklanjanje tvrdokornih naslaga sa zuba i ispod linije desni. Ovaj postupak ne samo da pomaže u sprečavanju bolesti desni poput gingivitisa i periodontitisa, već i poboljšava estetiku osmeha. Osim toga, redovno uklanjanje zubnog kamenca može doprineti prevenciji karijesa, s obzirom na to da bakterijske kiseline proizvedene u plaku mogu erodirati zubnu gleđ, dovodeći do formiranja karijesa.

Stomatološke ordinacije koriste različite metode za čišćenje zubnog kamenca, uključujući ručno skidanje kamenca i ultrazvučno čišćenje, koje omogućava efikasno i manje invazivno uklanjanje naslaga. Osim toga, savetuje se i redovna oralna higijena kod kuće, uključujući pravilno četkanje zuba i korišćenje konca, kako bi se minimizirala formacija plaka i kamenca između poseta stomatologu.