Popravka i liječenje zuba su esencijalni aspekti dentalne nege i spadaju u red najčešćih stomatoloških procedura, prvenstveno zbog visoke učestalosti zubnog karijesa, koji pogađa osobe svih uzrasta. Ovaj postupak počinje temeljnom pripremom zahvaćenog područja, gde se preciznim odstranjivanjem zahvaćenog tkiva, koristeći ručne ili mašinske dentalne instrumente, stvara prostor za ispun. Ovaj proces se izvodi s krajnjom pažnjom kako bi se sačuvalo što više zdravog zubnog tkiva.

Nakon što se očisti sav karijes i pripremi kavitet, sledi proces popunjavanja. U savremenoj stomatologiji, najčešće se koriste materijali poput kompozitnih smola i stakleno jonomernih cementa koji se odlikuju izvrsnom dugotrajnošću i estetikom. Ovi materijali su zamijenili prethodno popularni dentalni amalgam, koji je zbog svojih svojstava bio široko korišćen u prošlosti.

Danas, sa napretkom tehnologije i naučnih istraživanja u stomatologiji, materijali za ispun su napravljeni tako da ne samo da obnavljaju funkciju zuba, već i da estetski odgovaraju prirodnoj boji zuba, obezbeđujući tako ne samo zdrav već i privlačan osmeh.